Praktisch

Warmtepompen kunnen zowel in een nieuwbouwwoning als in een reeds bestaande woning geplaatst worden. Een warmtepompsysteem is uitermate geschikt voor moderne verwarmingsinstallaties in combinatie met een goed geïsoleerd gebouw. Indien bij de nieuwbouw rekening wordt gehouden met gebruik van een warmtepompsysteem, is dit systeem voldoende om zonder bijkomende verwarmingstoestellen het gebouw van verwarming te voorzien. We spreken dan ook wel van een 'monovalent' systeem. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een vloerverwarming omdat dit een betere warmteverdeling en dus tot een groter comfort bijdraagt. 

Bij bestaande woningen of gebouwen is de verwarmingsinstallatie of CV vaak niet voorzien om te worden gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Verwarming via een warmtepomp gebeurt via warmtespreiding (vb vloerverwarming) met relatief lagere temperaturen, waar veel klassiek verwarmingssystemen gebruik maken van stralingswarmte op hoge temperaturen vb. Radiatoren.

Soms is dit echter toch goed te doen met bestaande radiatoren. Oudere woningen hebben vaak overgedimensioneerde radiatoren, omdat recent betere isolatie geplaatst werd (dubbel glas, dakisolatie, muurisolatie). Door deze overgedimensioneerde radiatoren is het perfect mogelijk comfortabel te verwarmen met lagere watertemperaturen, wat dan weer ideaal is voor warmtepompen.

 

Eerst wordt er een put geboord. Om te weten hoe diep u precies mag boren zonder vergunning kunt u volgende website bezoeken: Databank Ondergrond Vlaanderen. Voor de meldingsplicht kun u volgende website bezoeken: Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV).

Vervolgens worden de aardwarmtesondes naar beneden gebracht. De aardwarmtesonde bestaat uit een of twee U-vormige buisleidingen, waar het medium inzit die de warmte moet opnemen.

In het midden van de buizenbundel bevindt zich nog een injectiebuis. Daarmee wordt een bentoniet-cementmengsel nadien ingeperst om het gat mooi te vullen en de warmtegeleiding te verbeteren.