Warmtepompen voor huishouden

Types:
 

Bodem-water warmtepomp

Bij dit systeem wordt de warmte onttrokken aan de bodem.  Er wordt een put geboord waarin een netwerk van kunstof-buizen geplaatst worden. In deze buizen wordt een  vorstvrij mengsel van water en glycol (anti-vries) rondgepompt. Dit mengsel neemt vervolgens de warmte van de grond op.  De warmte wordt vervolgens overgebracht aan de warmtepomp en het water binnen de woning. 

 

Lucht-lucht warmtepomp

Dit principe staat gekend als airconditioning.  De warmte wordt aan de lucht onttrokken en blaast verwarmde lucht de ruimtes in.  Dit principe werkt tot een buitentemperatuur van -15°C. Dit principe kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie eenvoudig geplaatst worden.  Er kan gekozen worden tussen enkel verwarmen of verwarmen en koelen.

 

Lucht-water warmtepomp

Bij dit principe wordt de warmte eveneens onttrokken aan de lucht. Verschil met het voorgaande principe is dat hier de warmte wordt overgebracht op water. Dit water kan vervolgens voor verwarming dienen. Het kan ook als sanitair warm water gebruikt worden. Dit systeem kan ook gecombineerd worden met de bestaande cv-installatie en grote radiatoren.

Lucht-Water