Absorptiewarmtepompen

Naast alle andere warmtepompen die we u voorstelden – die gebruik maken van een compressor- bestaat er ook een absorptiewarmtepomp. Deze is uitgerust met een absorber en een generator die meestal aangedreven wordt door een condenserende gasbrander.

absorptiewarmtepomp

Werking:

Bij de absorptiewarmtepomp wordt een koelmiddel geabsorbeerd in een andere vloeistof, bijvoorbeeld ammoniak in water. Eerst verwarmt de gasbrander het ammoniak-watermengsel . Hierdoor scheidt de ammoniakdamp zich van het water en stijgt deze  naar de condensor waar ze haar warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Vervolgens koelt de ammoniak af en wordt ze opnieuw vloeibaar. Daarna laat het ontspanningsventiel de ammoniak naar de verdamper stromen. De verdamper onttrekt warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) en verwarmt daarmee de ammoniak. De ammoniak bereikt hierdoor zijn kookpunt en verdampt. Het ammoniakgas komt terecht in de absorber en wordt geabsorbeerd door water. Hierbij ontstaat er warmte. Dit warme mengsel geeft via de condensor zijn warmte af aan de verwarmingsinstallatie. Het afgekoelde mengsel wordt vervolgens opnieuw naar de generator gepompt, waar het proces opnieuw begint.

Verschil met compressiewarmtepomp:

Het verschil tussen een compressiewarmtepomp en een absorptiewarmtepomp is dat bij een compressiewarmtepomp energie in de vorm van kracht nodig is, en bij de absorptiewarmtepomp warmte nodig is om het proces aan te drijven. Het COP - Coëfficiënt of Performance, verhouding van opgewekte warmte of afgestane warmte op de toegevoerde energie, het rendement dus – van beide mag wel niet direct vergeleken worden. Bij de opwekking van elektriciteit(gebruikt bij compressiewarmtepomp) in de kerncentrales gaat immers veel energie verloren. 

Robur E3 gs-absorptiewarmtepomp:

De absorptiewarmtepomp die wij plaatsen is van het merk Robur.

-      Deze warmtepomp kan piekrendementen tot 170% bereiken. Zo wordt de jaarlijkse verwarmingskosten met 50% gereduceerd worden. Ook de energieklasse van uw woning wordt hierdoor verbeterd. Uw CO2-uitstoot wordt tot 50% gereduceerd ten opzichte van de beste condenserende ketels.  

-      Door deze warmtepomp kan u ook de investering voor geothermische aardsondes tot maximaal 70% drukken. Voor deze warmtepomp zijn slechts twee 100m sondes nodig om een verwarmingsvermogen van 42 kW op te wekken. Voor een gelijkwaardige elektrisch systeem zijn minstens 6 100m sondes nodig om het zelfde vermogen te bereiken! Zodoende levert de Robur-absorptiewarmtepomp de hoogste verwarmingsrendementen van een geothermisch systeem, met een investering die niet duurder is dan die van een luchtwarmtepomp systeem.

absorptiewarmtepomp

-      Deze warmtepomp kan zijn verwarmingsvermogen aanpassen van 50 tot 100%. Op deze manier geniet u dus een optimaal comfort.

-      De installatie van deze warmtepomp is vrij eenvoudig.

-      Dankzij het gebruik van gas wordt het elektriciteitsverbruik geminimaliseerd. Per kW verwarming heeft de unit genoeg aan 0.5 KW elektriciteit.

Er zijn 2 versies van deze warmtepomp:

-      HT: gemaakt om warmwater op hoge temperatuur te produceren(tot 65°C). Dit wordt vooral gebruikt bij renovatie van systemen met radiatoren.

-      LT: gemaakt om warmwater op lage temperatuur(tot 55°C) te produceren. Dit wordt vooral gebruikt bij nieuwe installaties die vloerverwarming en/of ventilo’s hebben.

Besturing


Vermogenregeling van de gaswarmtepomp naar gelang de buitentemperatuur. Het rendement van de installatie is in grote mate afhankelijk van de goede keuze en instelling van de regelaar. Deze regelaar moet een maximaal comfort garanderen bij een zo laag mogelijk energieverbruik. Hiervoor is er de Comfort Regeling. Deze maakt het mogelijk om volgende onderdelen van een moderne verwarmingsinstallatie aan te sturen:

-      Regeling van de circulatiepompen van de verschillende verwarmingskringen

-      De productie van sanitair warm water

-      Integratie van eventuele zonnepanelen

-      De aansturing van een free-cooling circuit

-      Interface voor communicatie via modem,..

 absorptiewarmtepomp 

http://www.coolingways.be/